Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 3 Στάδια:

1ο Στάδιο: Από την αρχή των πόνων (συντονισμένες, ρυθμικές συστολές της μήτρας) μέχρι η διαστολή του τραχήλου να φτάσει τα 10 εκατοστά δηλαδή «τελεία διαστολή».

Το στάδιο αυτό είναι και το πιο μεγάλο σε διάρκεια και χωρίζεται σε δύο φάσεις, τη λανθάνουσα φάση (μέχρι τα 4 εκατοστά), όπου η διαστολή του τραχήλου επιτυγχάνεται με αργό ρυθμό και την ενεργό φάση όπου η διαστολή επιτυγχάνεται με πιο γρήγορο ρυθμό μέχρι την τελεία διαστολή. Σε γενικές γραμμές, το χρονικό διάστημα από την έναρξη του τοκετού έως την πλήρη τραχηλική διαστολή διαρκεί από 6 έως 12 ώρες. Σε δεύτερο ή τρίτο τοκετό τα πράγματα εξελίσσονται πιο γρήγορα.

Σε αυτό το στάδιο, η μητέρα δε χρειάζεται να κάνει και πολλά πράγματα. Βρισκόμαστε στην αίθουσα τοκετών, παρακολουθούμε συνέχεια το μωρό και τη μητέρα και περιμένουμε να εξελιχθεί η διαστολή.

Ενώ ο τράχηλος έχει μηδενική διάμετρο, οι συσπάσεις του τοκετού προκαλούν το άνοιγμά του μέχρι και 10 εκατοστά προκειμένου να είναι σε θέση να βγει το μωρό. Ένας τοκετός θεωρείται ενεργός όταν ο γυναικείος τράχηλος διασταλεί τουλάχιστον 3 εκατοστά.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του τοκετού ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς του μωρού με ειδικές συσκευές (υπέρηχος Sonicaid, καρδιοτοκογράφος Non Stress Test, ειδικά clips στο κεφαλάκι του νερού). Ακόμη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει την επιτάχυνση του τοκετού, η οποία επιτυγχάνεται μέσω ειδικού ορού που περιέχει την ορμόνη ωκυτοκίνη.

2ο Στάδιο: Από την τελεία διαστολή του τραχήλου μέχρι την γέννηση του μωρού - εξώθηση.

Με τη βοήθεια του γιατρού και της μαίας, αφού βρεθεί η κατάλληλη θέση που θα βολεύει την επίτοκο και θα διευκολύνει τον τοκετό, μπορείτε να ξεκινήσετε το σπρώξιμο (εξώθηση). Σε αυτό θα σας κατευθύνει το ίδιο σας το σώμα, ενώ είναι αναγκαία και η στήριξη του συντρόφου σας. Το σημείο αυτό είναι και το δυσκολότερο, καθώς θα χρειαστεί να σπρώχνετε κάθε φορά που έχετε μια σύσπαση, και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα.

Σιγά-σιγά το κεφάλι του μωρού φτάνει στο άνοιγμα του κόλπου. Μόλις το μισό κεφάλι γίνει ορατό, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σπρώχνετε πιο αργά έτσι ώστε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στους μυς να τεντώσουν χωρίς να σκιστούν. Στην περίπτωση που δεν τεντώσει αρκετά το δέρμα και υπάρχει κίνδυνος για ρήξη του περινέου, ο γιατρός προχωρά σε μια μικρή τομή, η οποία αμέσως μετά τη γέννα ράβεται και επουλώνεται.

Με ένα τελικό σπρώξιμο, το μωράκι σας έρχεται στον κόσμο και μπορείτε να το κρατήσετε αμέσως στα χέρια σας, ακόμα και πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Ακολουθεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, το σκούπισμα του μωρού από τα υγρά ή το αίμα που τυχόν υπάρχει και το τύλιγμά του με ειδική κουβέρτα για να μην κρυώσει. Η γέννα μόλις ολοκληρώθηκε και, πλέον, είστε σε θέση να αγκαλιάσετε και να θηλάσετε το μωρό σας.

3ο Στάδιο: Από την γέννηση του μωρού μέχρι την έξοδο του πλακούντα.

Οι συσπάσεις δεν τελειώνουν με τη γέννηση του μωρού. Αμέσως μετά τον ερχομό του μωρού στον κόσμο, άλλες συσπάσεις οδηγούν τον πλακούντα προς τα έξω. Το στάδιο αυτό διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα, αλλά οι γιατροί, με τη σύμφωνη γνώμη της μητέρας, επισπεύδουν τη διαδικασία με την ενέσιμη χορήγηση ωκυτοκίνης Αυτό το στάδιο δεν έχει ωδίνες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους της μητέρας.

Βασική αρχή του τοκετού είναι να μην υποφέρετε. Να έχετε, δηλαδή, καλή αναλγησία (επισκληρίδιο αναισθησία).  Μπορούμε να τοποθετήσουμε την επισκληρίδιο σε όλα τα στάδια του τοκετού, αν το ζητήσετε και σε συνεννόηση με το γιατρό.

Επίσης σε όλη την διάρκεια του τοκετού, παρακολουθούμε το μωρό για να σιγουρευόμαστε ότι είναι καλά και ότι αντέχει τις ωδίνες (συστολές) της μήτρας. Αυτό γίνεται με το καρδιοτοκογράφημα.

Με αυτόν τον τρόπο -και με σεβασμό στην φύση- έχουμε ένα γερό μωρό, μια γερή μητέρα και μεγάλη ευτυχία και χαρά!

 

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png