Τοκετός

Η εγκυμοσύνη με μιά γρήγορη ματία

0-8 Εβδομάδες
Κάποιες γυναίκες έχουν αρχίσει ήδη σε αυτό το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης να παρουσιάζουν ναυτία ή και να κάνουν συνεχείς εμέτους και να αισθάνονται μια συνεχή κόπωση. Σε αυτή την περίοδο θα κάνετε και την πρώτη σας επίσκεψη στο γυναικολόγο και θα γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα, θα οργανώσετε μαζί του τις εξετάσεις αίματος και ούρων και θα σας ενημερώσει για το πλάνο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης που θα ακολουθήσετε.
9-12 Εβδομάδες
Το έμβρυο μεγαλώνει γρήγορα και ο πλακούντας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς (αυτό θα διαμορφωθεί πλήρως σε περίπου 12 εβδομάδες).
Όλα τα όργανα, οι μυς, τα οστά και τα άκρα του είναι σε θέση, και τα γεννητικά όργανα έχουν αναπτυχθεί καλά. Από τώρα και στο εξής, πρέπει να αναπτυχθεί και να ωριμάσει.
Είναι πάρα πολύ νωρίς για να είστε σε θέση να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού ακόμα, αν και κινείται αρκετά.

Προγραμματίζεται επανάληψη του υπερηχογραφήματος για επιβεβαίωση της καρδιακής λειτουργιάς του εμβρύου.
Οργανώνεται το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας και ο βιοχημικός έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης μπορεί να ελεγχθεί και το φύλο του μωρού
13-16 Εβδομάδες

Κατά την 15η εβδομάδα το μωράκι σας αρχίζει να ακούει, να ξεχωρίζει ήχους απο τον έξω κόσμο καθώς και τον ήχο της φωνής σας και τους χτύπους τησ καρδιάς σας. Επίσης τα μάτια του γίνονται ευαίσθητα στο φώς και μπορεί να αντιληφθεί λαμπρό φως έξω απο την κοιλία σας. Οι μύες του προσώπου του μωρού μπορεί τώρα να κινηθούν και εμφανίζονται απαρχές των εκφράσεων του προσώπου .

Συνήθως σε αυτήν την φάση θα αρχίσεται να αισθάνεσται καλύτερα και θα μειωθούν το αίσθημα ναυτίας και η τάση για εμετό. Το στήθος σας αυξάνει σε μέγεθος και ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Αυτό πιθανόν οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης ή αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου.

Στο τέλος αυτής της περιόδου λόγω της αναπτυξης της κύησης και της αυξησης του μεγέθους της μήτρας μπορεί να αρχίσει να γίνεται εμφανής η κοιλιά της εγκυμοσύνης!

Κατά την 16η εβδομάδα κατά την επίσκεψη σας στον ιατρό θα πραγματοποιηθεί ένα υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του μήκους του τραχήλου της μήτρας και ανάπτυξης του μωρού σας. Επίσης θα πραγματοποιειθεί και ένας αιματολογικός έλεγχος.

17-20 Εβδομάδες

Κατά την 17η εβδομάδα το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα και τώρα ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια.

Το πρόσωπο αρχίζει να φαίνεται πολύ πιο ανθρώπινο, και τα φρύδια και τις βλεφαρίδες αρχίζουν να αυξάνονται, το στόμα μπορεί να ανοίξει και να κλείσει.Το μωρό σας μπορεί να ανταποκριθεί σε δυνατούς θορύβους απότον έξω κόσμο, όπως η μουσική.Στις 20 εβδομάδες το δέρμα του μωρού σας είναι καλυμμένο με λευκό, λιπαρό ουσία που ονομάζεται vernix. Πιστεύεται ότι αυτό βοηθά στην προστασία του δέρματος κατά τη διάρκεια των πολλών εβδομάδων στοαμνιακό υγρό.

Σε αυτήν την φάση αρχίζεται να νιώθεται για πρώτη φορά τις πρώτες κινήσεις όταν μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων της κύησης.Στην αρχή είναι σαν έναφτερούγισμα ή δημιουργία φουσκαλών, ή μια πολύ μικρή κίνηση μετατόπισης, ίσως λίγο σαν δυσπεψία.
Κατά την 20η εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και πάλι ένα υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του μήκους του τραχήλου της μήτρας και ανάπτυξης του μωρού σας.
Επίσης θα προγραμματιστεί το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου όπου ελέγχονται λεπτομέρως όλα τα όργανα του μωρού σας.

21-24 Εβδομάδες
Στις 21 εβδομάδες το μωρό σας ζυγίζει περίπου 350g και απο αυτό το στάδιο και μετά το μωρό σας θα ζυγίζει περισσότερο απο τον πλακούντα. Οι πνεύμονες έχουν αναπτυχθεί αλλά δεν μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν σωστά. Η μήτρα σας εχεί πλέον μεγαλώσει αρκετά, μέχρι τον ομφαλό, ωστε να φαίνεστε πλέον έγκυος!.

Σε αυτή την φάση πιθανόν αν έχετε αυξημένη όρεξη και καλό θα είναι να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδιασμό με άσκηση. Εαν αναπτύξετε ραγάδες θα εμφανιστούν κατα την 22η με 24η εβδομάδα και συνήθως είναι στην περιοχή της κοιλιάς, στο στήθος και στους μηρούς. Απο το στήθος μπορεί να εκκρίνει μικρές ποσότητες γάλακτος.

Πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου που σε αυτό ελέγχονται αναλυτικά όλα τα όργανα τοπυ μωρού σας. Πλέον θα εχετε συνιθίσει τις κινήσεις του μωρού σας που είναι πλέον πιο ζωηρό.
25-28 Εβδομάδες
Το μωρό σας κινείται συνεχώς και ανταποκρίνεται στα αγγίγματα της κοιλιά σας και στον ήχο. Μπορεί να έχει και λόξηγκα και να γίνεται αντιλύπτός και σε έσας. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα βλέφαρα αρχίζουν να ανοίγουν. Στις 28 εβδομάδες το βάρος του μωρού σας θα είναι περίπου 1 κιλό και οι χτύποι της καρδίας του είναι περίπου 140 παλμόι το λεπτό και μπορούν να ακουστούν μέσα απο την κοιλιάς σας με ένα στηθοσκόπιο.

Μπορεί να αρχίσεται να αισθάνεσται κούραση πιο ευκολα απο πρίν και να αισθάνεσται τα άκρα σας πιό πρισμένα για αυτό τον λόγο καλό θα είναι να φοράτε αναπαυτικά παπούτσια και όταν ξεκουράζεστε να ξαπλώνεται με τα πόδια σε πίο ψηλή θέση. Λόγω της αυξησης του όγκου της μήτρας που πιέζει το στομάχι μπορεί να αισθάνεσται δυσπεψία και καούρα. Για να μειώσεται αυτά τα συμπτώματα κάνεται περισσότερα και πιο μικρά γευματα.

Για να βεβαιωθεί η σωστή ανάπτηξη του μωρού σας ο ιατρός σας θα μετρά τό μέγεθος του μωρού σας συστηματικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αυτό το διάστημα θα γίνουν οι αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας της κύησης μαζί με έλεγχο της λειτουργίας του θερεοείδους και εαν χρειάζεται η καμπύλη σακχάρου για έλεγχο ανάπτυξης διαβήτη στης κύησης.
29-34 Εβδομάδες

Μπορεί να αρχίσετε να κουράζεστε περισσότερο αυτές τις ημέρες και να έχετε προβλήματα με τον ύπνο. Επίσης μπορεί να αισθάνεστε κάποια αστάθεια που οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς σας (λόγω της ανάπτυξης που μωρού σας και της μήτρας σας) και της χαλαρότητας των αρθρώσεων σας λόγω των ορμονών από την εγκυμοσύνη. Όλα αυτά μπορεί να συνεισφέρουν στην αλλαγή της διάθεσης και σε εκνευρισμό.

Επίσης πάλι λόγω των ορμονών και πιο συγκεκριμένα της προγεστερόνης που δρα χαλαρώνοντας τις λείες μυϊκές ίνες του γαστρεντερικού σωλήνα, ενδέχεται να αυξηθούν τα συμπτώματα όπως καούρες, δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες.

Το μωρό σας μεγαλώνει με μεγάλο ρυθμό και οι κινήσεις του είναι πιο δυνατές από πριν. Αυτό μπορεί να είναι και ένας άλλος λόγος που θα επηρεάσει τον ύπνο σας αλλά σίγουρα είναι καλύτερος από όλους τους άλλους γιατί οι κινήσεις του μωρού είναι η επιβεβαίωση ότι είναι καλά και υγειές.

Μπορεί να νιώσετε την μήτρα σας να σκληραίνει μερικές φορές χωρίς να αισθάνεστε πόνο και χωρίς ρυθμό. Αυτές οι συσπάσεις λέγονται Braxton Hicks. Δεν είναι υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Περί τις 32-33 εβδομάδες θα γίνει έλεγχος ανάπτυξης και Doppler της ομφαλικής αρτηρίας σε εξειδικευμένο εμβρυομητρικό κέντρο.

Ο ιατρός σας ή η μαία θα σας δώσουν πληροφορίες για τα συμπτώματα του τοκετού, τι να περιμένετε και πως να τα αντιμετωπίσετε. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορείτε να επισκεφτείτε και το μαιευτήριο που θα γεννήσετε γνωρίζοντας τους χώρους και την αίθουσα τοκετού.

Ετοιμάζεται την τσάντα για το μαιευτήριο για κάθε ενδεχόμενο που ο τοκετός σας αρχίσει πρόωρα. Ελέγχετε τα έγγραφα που χρειάζονται για την εισαγωγή σας στο μαιευτήριο.

35-36 Εβδομάδες

Το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει. Αρχίζει να έχει περισσότερο λοιπός κάτω από το δέρμα που θα το βοηθήσει να ελέγχει την θερμοκρασία του όταν γεννηθεί. Το κεντρικό νευρικό του σύστημα καθώς και οι πνεύμονες αναπτύσσονται και ωριμάζουν.

Αν αγχώνεστε για πρόωρο τοκετό μπορείτε πλέον να σταματήσετε γιατί τα μωρά που γεννιόνται μετά τις 35 εβδομάδες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Αρχίζετε να αισθάνεστε κούραση όλο και πιο πολύ και περιμένετε πως και πως να γεννήσετε αλλά ακόμα δεν είναι η ώρα!!!

Συνεχίζουν τα προβλήματα ύπνου.

Στις 36 εβδομάδες ο ιατρός σας μαζί με τον έλεγχο της ανάπτυξης του μωρού θα ελέγξει ότι βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω για να βεβαιωθεί ότι μπορείτε να έχετε φυσιολογικό τοκετό.

Θα γίνουν αιματολογικές και ορολογικές εξετάσεις καθώς και κολπικό επίχρισμά για έλεγχο παρουσίας ενός μικροβίου στον κόλπο που λέγεται βήτα αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.

Από εδώ και εμπρός θα βλέπετε το ιατρό σας ή την μαία σε εβδομαδιαία βάση μέχρι να γεννήσετε!!! Θα γίνεται πολύ καλοί φίλοι!!!

Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για τον πιθανό τοκετό. Καλό θα είναι να έχετε την διεύθυνση και το τηλέφωνο του μαιευτηρίου σε πρώτη ζήτηση και την βαλίτσα για το μαιευτήριο έτοιμη.

Σκεφτείτε το πλάνο για το τοκετό σας και ποιες είναι οι απαιτήσεις σας και συζητήστε τα με τον ιατρό ή την μαία.

37-39 Εβδομάδες

Η ημερομηνία πιθανού τοκετού είναι πολύ κοντά. Ο ιατρό σας θεωρεί ότι το μωρό σας έχει πλήρη ανάπτυξη μέχρι την 39η εβδομάδα. Αυτές οι 2 τελευταίες εβδομάδες βοηθάνε στην πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου και των πνευμόνων του μωρού σας και ετοιμάζετε για την ζωή εκτός μήτρας.

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Ένας γενικός κανόνας είναι περίπου 10 κινήσεις σε μέσα σε 2 ώρες την περίοδο της ημέρας που συνήθως κινείται το μωρό σας.

Εφόσον έχετε οποιαδήποτε ανησυχία επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε τοκετό σε αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και 41 εβδομάδες.

40-41 Εβδομάδες

Εάν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο τοκετός αυτόματα μέχρι την ημερομηνία πιθανού τοκετού θα συζητήσετε με το ιατρό σας τις επιλογές που έχετε για την γέννηση του μωρού σας.

Θα γίνει κολπική εξέταση για να γίνει μία εκτίμηση του τραχήλου και το ύψος της θέσης της κεφαλής του μωρού σας και κατόπιν θα γίνει συζήτηση για την διαδικασία πρόκλησης τοκετού.

41 Εβδομάδες

Θα έχετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας !!!!

Συνεργασίες

LETO logo

logo iasologo REA

 

logo iatriko kentro 0

 

HSSCP

Μαιευτικά Άρθρα

ΑΙΤΙΑ 

Οφείλεται σε ένα παράσιτο το σπορόζωο Toxoplasma gondi που ανήκει στα πρωτόζωα.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ 

Οι γάτες αποβάλουν τις ωοκύστεις με το τοξόπλασμα στα κόπρανά τους, έτσι υπάρχει στο τρίχωμα και το στόμα [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...

Mεγαλοκυτταροϊος (CMV) και εγκυμοσύνη

Ο μεγαλοκυτταροϊος (CMV) είναι το συχνότερο αίτιο συγγενούς ιαιμικής λοίμωξης. Η πιθανότητα σοβαρής νεογνικής νόσου είναι μεγαλύτερη μετά από πρωτοπαθή λοίμωξη [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...

Θηλασμός και κάπνισμα

Είναι κοινή γνώση οτι η χρήση του καπνού είναι ανθυγιεινή. Πολλοί άνθρωποι όμως εξακολουθούν να καπνίζουν και πολλοί καπνιστές μάχονται τον εθισμό στην νικοτίνη.

Σύμφωνα με τον [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...
Κυστική Ίνωση

Κυστική Ίνωση

Η Κυστική Ίνωση ή αλλιώς Ινοκυστική νόσος (Κυστική Ινώδης Νόσος) είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της  λευκής φυλής που επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία.

Η Κυστική Ίνωση·είναι κληρονομικό [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...

Η άσκηση επιτρέπεται;

Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Ορισμένες δραστηριότητες θα είναι δύσκολες ή άβολες. 

Αν κάνατε [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...
Ασφαλής διατροφή

Ασφαλής διατροφή κατά την εγκυμοσύνη Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τρώει [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...
Μεταβολές του γεννητικού συστήματος της γυναικας

Η ΜΗΤΡΑ

Κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης, η μήτρα υφίσταται  τέτοιες μεταβολές, ώστε αφενός να διαταθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει το συνεχώς αναπτυσσόμενο έμβρυο και αφετέρου να προετοιμασθεί [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...
Φυσιολογικός Τοκετός μετά απο Καισαρική Τομή (VBAC)

Vaginal Birth After Caesarean (VBAC) 

Πληροφορίες για ασθενείς
Ποιες είναι οι επιλογές μου για τη γέννηση μετά από μια καισαρική τομή;

Περισσότερες από μία στις πέντε γυναίκες (20%) στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα (60%)  δίνουν [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...
Άσκηση και εγκυμοσύνη

Άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η διατήρηση τακτικής άσκησης κατά την διάρκεια της  εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς και να νιώθετε καλύτερα. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια [ ... ]

Διαβάστε το άρθρο...

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας