IMG 0021 1

Αγαπητή μέλλουσα μητέρα…

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μιας και για να επιτευχθεί λοιπόν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι παράγοντες που θα πρέπει να τηρηθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα βοηθήσουν να περάσετε την περίοδο αυτή όσο το δυνατό πιο φυσιολογικά και πιο ομαλά γίνεται.

Θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε τα εξής σημεία

 • συχνότητα επισκέψεων στο γιατρό σας,
 • τρόπος εργασίας,
 • τρόπος διαβίωσης
 • διατροφή,
 • καθημερινές δραστηριότητες και
 • συζυγικές σχέσεις.

 

Η προσέγγιση αυτή έχει στόχο να δώσει κύριες κατευθύνσεις όσο αφορά την καθημερινότητα της εγκύου για τυχόν προβληματισμούς και ερωτήματα που μπορεί να έχει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό σας πρέπει να γίνεται μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση κάποιων καταστάσεων που είναι δυνατό να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την εξέλιξη της κύησης.

Αυτή την περίοδο η κολπική γυναικολογική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητα.

Οι επόμενες επισκέψεις της εγκύου στον μαιευτήρα πρέπει να γίνονται

 •  κάθε μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα της κύησης (7ο μήνα),
 • κάθε 15 μέρες στη διάρκεια του 8ου μήνα και
 • από τις πρώτες μέρες του 9ου πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε εβδομάδα

 ώστε να είναι δυνατή η ολοκληρωμένη παρακολούθηση τόσο του εμβρύου, όσο και κάποιων εκδηλώσεων του οργανισμού σας.

Για να δείτε το πλάνο επισκέψεων στο γιατρό σας πατήστε εδώ. Για να δείτε το ημερολόγιο της εγκυμοσύνης σας πατήστε εδώ.

 Για να δείτε το Α΄ εργαστηριακό προγεννητικό έλεγχο πατήστε εδώ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το διαιτολόγιο της εγκύου κατά κανόνα είναι ελεύθερο, μπορεί να τρώει οτιδήποτε θελήσει, πάντα με μέτρο αλλά και έχοντας υπόψη ότι θα πρέπει να τρώει τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες (λεύκωμα) και βιταμίνες και να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε λίπη και αλάτι. Τροφές πλούσιες σε λεύκωμα είναι τα ζωικά προϊόντα με προτίμηση στα θαλασσινά και πουλερικά, ενώ τα κρέατα με λίπος που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι το χοιρινό, το αρνί, τα παστά και καπνιστά αλλαντικά.

Επίσης, έχοντας υπόψη τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης, στην διατροφή σας να προσέχετε τα κόκκινα κρέατα να είναι πάντα καλά ψημένα και τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά πλυμένα. Για περισσότερες πληροφορίες διατροφής στην εγκυμοσύνη ανατρέξτε στο άρθρο διατροφή της ιστοσελίδας.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Η έγκυος θα πρέπει να παίρνει μέχρι 6 έως 12 κιλά σε όλη τη διάρκεια της κύησης της και θα πρέπει να γνωρίζει ότι η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρά μαιευτικά προβλήματα όπως π.χ. η προεκλαμψία.

Η αποδεκτή κατανομή βάρους για την έγκυο είναι

 • 1-2 κιλά στο πρώτο τρίμηνο,
 • 3-4 κιλά για το δεύτερο τρίμηνο και
 • 4-6 κιλά για το τελευταίο τρίμηνο.

 Πέρα από την κατανομή αυτή πρέπει να γνωρίζετε ότι η απότομη αύξηση βάρους είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την εγκυμοσύνη σας και η παρακολούθησή σας πρέπει να είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πιο συχνή στον γιατρό σας για τον αποκλεισμό προεκλαμψίας.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Η έγκυος γυναίκα χωρίς επιπλοκές και η οποία εργάζεται σε θέση εργασίας όπου δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι πιθανοί κίνδυνοι σε σχέση με τους δυνητικά υπάρχοντες στη ρουτίνα της καθημερινής ζωής μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς διακοπή μέχρι την έναρξη του τοκετού της.

Ωστόσο, η ασφάλεια στο χώρο εργασίας και η σωματική προσπάθεια που καταβάλλει στην εργασία της η έγκυος πρέπει να εκτιμηθεί, ιδιαίτερα σε γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Γενικώς, η έγκυος, εφ' όσον δεν εργάζεται σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία μπορεί να εργαστεί μέχρι και την 32η εβδομάδα της κύησής της (τέλος 7ου μήνα) .

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η κολύμβηση και τα ελαφρά αθλήματα μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τον 8ο μήνα εφ' όσον δεν υπάρχει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του μαιευτήρα που παρακολουθεί την έγκυο. Ιδιαίτερα το περπάτημα χωρίς να προκαλεί κούραση θεωρείται από πολλούς η ιδανικότερη άσκηση για την έγκυο.

Αεροπορικά ταξίδια:

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στις γυναίκες να πετούν μέχρι και 37 εβδομάδες της κύησης, αν και μεμονωμένες πολιτικές μπορεί να διαφέρουν. Εμπορικά αεροπορικά ταξίδια είναι γενικά ασφαλή για τις γυναίκες με απλές κυήσεις .

Ο εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός δεν επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της πτήσης, εφόσον η μητέρα και το έμβρυο είναι υγιές . Αν και μελέτες αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού μεταξύ των επιβατών,  ιδίως για τις έγκυες που πετούν για μακράς διάρκειας πτήσεις και συχνά.

Έγκυες γυναίκες με δρεπανοκυτταρική αναιμία, με σοβαρή αναιμία (αιμοσφαιρίνη <8 g / dL), ή με κυανωτική καρδιακή νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν το αεροπορικό ταξίδι και σε περίπτωση που η αεροπορική πτήση είναι επιβεβλημένη, όπως σε περιπτώσεις ιατρικών αερομεταφορών και θα πρέπει να έχουν χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου.

ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ: 

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσoυν να φοράνε τις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αν και υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς της μητέρας και του εμβρύου που προκαλούνται από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι οι ζώνες ασφαλείας παρέχουν σημαντικά περισσότερα οφέλη από ότι κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις σχετικά με τις επιδράσεις των αερόσακων. Σε μελέτη που αξιολόγησε την επίδραση της διαθεσιμότητας και της ανάπτυξης των αερόσακων σχετικά με τον κίνδυνο δυσμενούς έκβασης της κύησης σε πάνω από 3000 έγκυες, οι συγγραφείς δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας αερόσακου και του κινδύνου της μητέρας ή της αρνητικής περιγεννητικής έκβασης σε περίπτωση σύγκρουσης.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Είναι πλέον βέβαιο ότι τι κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο. Η συμβουλή μας για την έγκυο γυναίκα που κάπνιζε πριν την εγκυμοσύνη είναι η πλήρης διακοπή καπνίσματος. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο να γεννηθεί πρόωρα, να παρουσιάσει ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξής του μέσα στη μήτρα ή να συμβεί πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα με όλες τις σοβαρές συνέπειες για αυτό και την έγκυο.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Θεωρητικά, η σεξουαλική επαφή μπορεί να ενεργοποιήσει την διαδικασία τοκετού και οφείλεται σε φυσική διέγερση του κατώτερου τμήματος της μήτρας, την ενδογενή απελευθέρωση της οξυτοκίνης, ως αποτέλεσμα του οργασμού, την άμεση δράση των προσταγλανδινών στο σπέρμα και την αυξημένη έκθεση σε λοιμώδεις παράγοντες. Γενικά, σεξουαλικές σχέσεις επιτρέπονται μέχρι τον 7ο μήνα με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μαιευτικός λόγος για την αποχή και ότι οι σχέσεις θα είναι ήπιες και όχι  ερεθιστικές. Το ζεύγος πρέπει να να έχει υπόψη του ότι, η γενετησιακή σχέση έχει πιθανότητες να οδηγήσει σε αυτόματη αποβολή, σε πρόωρο τοκετό ή σε πρόωρη ρήξη των υμένων (δηλαδή να σπάσουν τα νερά) οπότε και επιπλέκoυν σοβαρά την εγκυμοσύνη.

Περισσότερα για την σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να διαβἀσετε στο άρθρο Σεξ στην εγκυμοσύνη της ιστοσελίδας.

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ - ΚΑΦΕΣ

Πολλά λέγονται για το λίγο κρασάκι που θα πιεί η έγκυος στη διάρκεια της κύησης της. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι μόνο ο αλκοολισμός με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος μπορεί να αποβεί τερατογόνος για το έμβρυο. «Το σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού» συνδέεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και του βρέφους, καθώς και με πνευματική καθυστέρηση, μικροκεφαλία, δυσμορφίες προσώπου, καρδίας και αρθρώσεων. Για τον καφέ δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά για βλαπτική δράση στο έμβρυο. Σαν γενικό συμπέρασμα λίγο κρασάκι και καφεδάκι δεν θα ενοχλήσουν το έμβρυο και να τα απολαύσετε χωρίς άγχος.

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

Γενικά, τα καλλυντικά και οι βαφές δεν φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία του εμβρύου ως τερατογόνα και ιδιαίτερα όταν η χρήση τους γίνει μετά την οργανογένεση.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ & ΟΘΟΝΕΣ

Η ακτινοβολία Χ (χ-ray) και η ακτινοβολία γ (γ-ray) είναι φυσικός παράγων του περιβάλλοντος μας και καθημερινά δεχόμαστε ελάχιστες δόσεις που δεν είναι βλαπτικές. Το ίδιο ισχύει και για το έμβρυο.  Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας έχουν τερατογόνο, καρκινογόνο και μεταλλαξιoγόνo δράση και στον άνθρωπο και στο έμβρυο. Γι'αυτό να μη φοβάστε τις ελάχιστες δόσεις που μπορεί να δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, τουλάχιστον με βάση την μέχρι σήμερα ισχύουσα βιβλιογραφία. Οι συσκευές με πιστοποίηση CE είναι ελεγμένες για το ποσοστό εκπομπής της συσκευής. Επίσης να γνωρίζετε ότι οι οθόνες LCD και Plasma δεν εκπέμπουν κανένα είδος ακτινοβολίας τύπου χ-ray ή γ-ray. (πηγή)

 

ΦΥΛΑΞΗ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η διαδικασία φύλαξης βλαστικών κυττάρων είναι πολύ απλή και ακίνδυνη και για την μητέρα και για το νεογνό και η λήψη γίνεται μετά το κόψιμο του λώρου και συλλέγεται αίμα από το ομφαλικό υπόλοιπο. Η χρήση τους σήμερα αφορά είδη καρκίνων (λευχαιμίες, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, διαθλαστική νόσο Hodgκin κ.ά.) καθώς σύνδρομα μυελού των οστών και ανoσoανεπάρκειες.

 

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png