Σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή ενώ είμαι έγκυος;
Βεβαίως! Οι περισσότεροι μελλοντικοί γονείς ανησυχούν γι’ αυτό, αλλά εάν έχετε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Σε μία φυσιολγική εγκυμοσύνη, το σεξ δεν συνδέεται με αποβολή τους πρώτους μήνες της κύησης και δεν αποτελεί αιτία κολπικών μολύσεων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία φυσιολογική και υγιής εγκυμοσύνη δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής και της πρόωρης γέννας. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες που έχουν τακτική σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη έχουν μικρή πιθανότητα πρόωρης γέννας. Ο οργασμός μπορεί επίσης να συνδέεται με μία μικρή πιθανότητα πρόωρης γέννας.
Εάν νιώθετε και αισθάνεστε αρκετά καλά, τότε είναι καλό να διατηρήσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα κατά την διάρκεια της κύησης. Η ικανοποιητική σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό στην σχέση σας και την περίοδο της κύησης αλλά και αφότου γεννηθεί το μωρό.
Θα βλάψει το σεξ το μωρό μου;
Δεν θα βλάψετε το μωρό σας με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ο σύντροφός σας είναι από πάνω. Το παχύ στρώμα βλέννας που καλύπτει τον κόλπο σας, προφυλάσσει από οποιαδήποτε μόλυνση. Ο αμνιωτικός σάκος καθώς επίσης και οι δυνατοί μυες της μήτρας σας προστατεύουν το μωρό σας.
Εάν έχετε οργασμό, πιθανόν να παρατηρήσετε ότι το μωρό κινείται περισσότερο. Εντούτοις αυτό συμβαίνει επειδή χτυπάει η καρδιά σας και όχι επειδή το μωρό καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή ότι νιώθει άβολα.
Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ εάν έχετε:
Επίσης μπορεί να σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να αποφύγετε το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν ο σύντροφός σας έχει έρπητα στα γεννητικά όργανα. Αν προσβληθείτε από έρπητα γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.
Θα ευχαριστιέμαι το σεξ το ίδιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Εξαρτάται. Για κάποιες γυναίκες είναι ακόμα καλύτερο, αλλά όχι για κάποιες άλλες.
Η αυξημένη ροή αίματος στην πυελική περιοχή σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνσης μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των γεννητικών οργάνων και να αυξήσει την σεξουαλική αίσθηση. Αλλά κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να τους αφήσει μία δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας μετά από την σεξουαλική επαφή. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η κλειτορίδα τους είναι λιγότερο ευαίσθητη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ότι οι οργασμοί τους δεν είναι τόσο έντονοι. Επίσης είναι εύλογα σύνηθες το γεγονός ότι κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό τόσο εύκολα ενώ κυοφορούν.
Κάποιες μέλλουσες μαμάδες βρίσκουν το σεξ επώδυνο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που η διείσδυση είναι βαθιά. Εντούτοις αυτό μπορεί να αποφευχθεί υιοθετώντας σεξουαλικές στάσεις όπου η διείσδυση είναι πιο επιφανειακή ή υπό τον έλεγχό σας.
Μπορεί επίσης να βιώσετε κοιλιακές κράμπες ύστερα από έναν οργασμό, εφόσον αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα συσπάσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο τρίτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να σας αποθαρρύνει, αλλά περιμένετε μερικά λεπτά και το σφύξιμο της μήτρας σας θα χαλαρώσει όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις συσπάσεις Braxton Hicks.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι νιώθουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση με τα προκαταρκτικά, στοματικό έρωτα ή αυτοικανοποίηση απ’ότι με την σεξουαλική επαφή. Επομένως, ακόμα και αν αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο κάνετε σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνσης αυτό δεν σημαίνει ότι θα νιώθετε λιγότερη ικανοποίηση!
Επομένως εάν μπορείτε, προσπαθείστε να διατηρήσετε ένα επίπεδο ερωτικής επαφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό όχι μόνο βοηθάει να κρατηθεί η σχέση σας υγιής, και είναι επίσης πιθανό ότι δεν θα έχετε σεξουαλικά προβλήματα αφότου γεννηθεί το μωρό σας.
Απέχω εντελώς από το σεξ από τότε που έμεινα έγκυος. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Και βέβαια είναι! Οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας τείνουν να αλλάζουν την σεξουαλική σας ζωή. Μερικές γυναίκες απελευθερώνονται από τις ανησυχίες που αφορούν την σύλληψη, αντισύλληψη και νιώθουν πιο σέξυ από ποτέ. Άλλες πάλι νιώθουν πολύ κουρασμένες ή αισθάνονται ναυτία και δεν έχουν διάθεση για έρωτα, κυρίως το πρώτο τρίμηνο.
Οι ορμόνες που παράγει το σώμα σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρούνται ότι είναι ένας από τους λόγους για την απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης.
Η ψυχολογική σας διάθεση είναι ένας άλλος παράγοντας. Εάν νιώθετε θετικά με την εγκυμοσύνη σας και με τις αλλαγές που βιώνει το σώμα σας, τότε είναι πιθανό ότι νιώθετε πιο σεξουαλική. Εάν όμως δεν νιώθετε και ιδιαίτερα ευτυχείς με την εγκυμοσύνη ή νιώθετε ανασφάλεια με την κοιλιά σας που μεγαλώνει ή άλλα θέματα, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση. Οι γυναίκες που έχουν προβλήματα στη σχέση τους ή νιώθουν κατάθλιψη είναι πιθανό να αναφέρουν ότι η σεξουαλική ζωή τους έχει χειροτερέψει από τότε που έμειναν έγκυες.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι η περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονα την σεξουαλική επιθυμία.
Η σεξουαλική ορμή συνήθως μειώνεται στο τρίτο τρίμηνο καθώς η γέννα, ο τοκετός πλησιάζουν και η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Πολλές μέλλουσες μάμαδες απλά νιώθουν λιγότερο ελκυστικές ή ανησυχούν για το αν ο σύντροφός τους ικανοποιείται σεξουαλικά. Παρόλα αυτά σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχουν μεγάλες διαφορές για το πως νιώθουν οι γυναίκες και πόσο σεξουαλικά δραστήρια είναι τα ζευγάρια. Ότι θεωρείται φυσιολογικό για ένα άτομο δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και για σένα.
Θα αλλάξει η σεξουαλική διάθεση του συντρόφου μου τώρα που είμαι έγκυος;
Είναι πιθανό. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους άνδρες να ελκύονται το ίδιο από τις συντρόφους τους τα πρώτα δύο τρίμηνα της εγκυμοσύνης, αλλά και από την άλλη να έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ το τρίτο τρίμηνο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σύντροφός σας δεν σας βρίσκει πλέον ελκυστική.
Οι πιο συνήθεις λόγοι για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στους μέλλοντες μπαμπάδες περιλαμβάνουν: φόβο ότι το σεξ μπορεί να βλάψει το μωρό, ανησυχία για εσάς και για την υγεία του αγέννητου μωρού, συναισθήματα ανησυχίας για τα βάρη της πατρότητας, αυτεπίγνωση ότι κάνει έρωτα παρουσία του αγέννητου μωρού. Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για τους φόβους και εξηγήστε του ότι το σεξ δεν βλάπτει το μωρό στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι ασφαλής ο στοματικός έρωτας κατά την εγκυμοσύνη;
Και βέβαια, ο στοματικός έρωτας δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι η καλύτερη λύση εάν η συνουσία θεωρείται επικίνδυνη.
Μπορείτε να ευχαριστηθείτε το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνησς και όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Με λίγο πειραματισμό εσείς και ο σύντροφός σας είναι σίγουργο ότι θα βρείτε τεχνικές που θα είναι κατάλληλες για εσάς. Και συνεχίστε να συζητάτε. Η επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε την σεξουαλική ικανοποίηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
References
Barclay, L. M., McDonald, P., & O’Loughlin, J. A. (1994). Sexuality and pregnancy: An interview study. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology.34:1–7.
Bartellas E, Crane JMG et al, 2000, Sexuality and sexual activity in pregnancy.BJOG.107(8):964–968.
Byer, C. O., Shainberg, L. W., & Galliano, G. (2002). Dimensions of human sexuality (6th ed.). New York: McGraw-Hill.
Bulent E, Oner S, Duzgun K etal. 2007. A Cross-Sectional Study of Female Sexual Function and Dysfunction During Pregnancy.The Journal of Sexual Medicine.4(5): 1381–1387
De Judicibusa MA & Marita P. M, 2002, Psychological factors and the sexuality of pregnant and postpartum women. Journal of Sex Research.39(2):94-103.
Engel, N. S. (1990). Sexual during the reproductive years. In C. I. Fogel & D. Lauver (Eds.), Sexual health promotion(1st ed., pp. 190–240). Philadelphia: Saunders.
Gökyildiz S, Beji NK, 2005. The effects of pregnancy on sexual life. Journal of Sex and Marital Therapy.31(3):201-15.
Hart, J., Cohen, E., & Homburg, R. (1993). Sexual behavior in pregnancy: A study of 219 women. Journal of Sexual Education & Therapy.17:86–90.
Hill BF & Jones JS. 1993. Venous air embolism following orogenital sex during pregnancy, The American Journal of Emergency Medicine.11(2):155-157
Harville EW, Wilcox AJ, Baird DD, Weinberg CR. 2006. Vaginal bleeding in very early pregnancy. J Obstet Gynaecol.26(8):782-784.
Jackson K. 2004. Sexuality. In: Henderson C and Macdonald S eds. Mayes' Midwifery: A textbook for midwives. 13th Edition. London: Balliere Tindall.
Klebanoff MA, Nugent RP, Rhoads GG. 1984. Coitus during pregnancy: is it safe? Lancet. 2:914–7.
Kurki T, Ylikorkala, 1993, Coitus during pregnancy is not related to bacterial vaginosis or preterm birth. O Am J Obstet Gynecol.169(5):1130-4.
Malarewicz A, Szymkiewicz J, Rogala J. 2006. Sexuality of pregnant women. Ginekol Pol.77(9):733-9.
Pauls RN, Occhino JA, and Dryfhout VL. 2008. Effects of pregnancy on female sexual function and body image: A prospective study. J Sex Med.5:1915–1922.
Reamy K, White SE, Daniell WC, Le Vine ES. 1982. Sexuality and pregnancy. A prospective study.J Reprod Med.27(6):321-7.
Regan, P C.,Lyle, J L.Otto, A L., Joshi, A. 2003. Pregnancy and Changes in Female Sexual Desire, Social Behavior and Personality: an international journal31 (6):603-611
Sayle AE, Sevitz DA, Thorp JM, Hertz-Picciotto I, Wilcox AJ. 2001. Sexual activity during late pregnancy and risk of preterm delivery. Obstet Gynecol.. 97(2):283-289.
Strong, B., Yarber, W. L., Sayad, B. W., & De Vault, C. (2008). Human sexuality: Diversity in contemporary America (6th ed.). New York: McGraw-Hill.
Read more: http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/sexduringpregnancy/#ixzz29TcREih1