Η γυναίκα κατά την διάρκεια του τοκετού βρίσκεται σε μια ευάλωτη θέση, από ψυχολογικής αλλά και σωματικής πλευράς, διότι μπορεί να νιώσει εκτεθειμένη και κατά την κλινική εξέταση αλλά και καθ' όλη την διάρκεια του τοκετού. Γι’ αυτό το λόγο σημαντικό μέλημα της ομάδας μας είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας της γυναίκας. 

Η κολπική εξέταση κατά την διάρκεια του τοκετού θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ένδειξη και εφόσον έχει γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση της γυναίκας και φυσικά με τη συγκατάθεση της, καθώς είναι θέμα σεβασμού προς αυτήν.

Είναι πολύ σημαντικό  η επίτοκος να ενημερώνεται εγκαίρως και σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την εξέταση, ώστε να προετοιμαστεί και να ηρεμήσει. 

Κατά την εξέταση ο σύντροφος μπορεί να παρευρίσκεται στην αίθουσα. Η κλινική εξέταση δεν είναι μυστική και αντιθέτως η παρουσία ενός οικείου ανθρώπου στην αίθουσα, διπλά στην επίτοκο, η οποία ίσως να βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη θέση , την βοηθάει κυρίως ψυχολογικά.

Οι πόρτες και οι κουρτίνες κλείνουν ώστε η επίτοκος να μην εκτίθεται στα μάτια απρόσμενων επισκεπτών.

Κατά την εξέταση η επίτοκος εξετάζεται κάτω από σεντόνι, το οποίο ανεβαίνει προς τη μέση και δεν κατεβαίνει στους αστραγάλους αφήνοντας εκτεθειμένο το κορμί της εγκύου.

Η εξέταση θα πρέπει να είναι σύντομη 5-10 δευτερόλεπτα, εκτός από μερικές εξαιρέσεις που πέραν της διαστολής του τραχήλου χρειάζεται να βρεθεί και η ακριβής θέση του εμβρύου, πχ αν επίκειται επεμβατικός τοκετός (τοποθέτηση συκίας/βεντούζας).

Η εξέταση δεν είναι ανάγκη να γίνεται κατά την διάρκεια των ωδινών. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονικώς αποδεδειγμένη διαφορά, το μόνο αποτέλεσμα είναι να μετατραπεί η ωδίνη σε μαρτύριο.

Τα αποτελέσματα εξηγούνται στην έγκυο και στον σύντροφο αναλυτικά και με τρόπο απλό και κατανοητό. Είναι δικαίωμα της εγκύου να γνωρίζει και υποχρέωση του ιατρού να εξηγήσει, πόση είναι η διαστολή, πόσο θα έπρεπε να είναι,  πότε θα γίνει η επόμενη εξέταση και πόση διαστολή αναμένεται να υπάρχει τότε.

Το ζευγάρι παίρνει μέρος στο πλάνο που θα ακολουθηθεί και οι αποφάσεις λαμβάνονται απο κοινού μετά από πλήρη επεξήγηση των γεγονότων και των ευρημάτων.

Επίσης ενημερώνεται η μαία της κλινικής που παρευρίσκεται στο δωμάτιο και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών. Αυτό γίνεται για να μπορούν να συντονίσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην αίθουσα τοκετών ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή πορεία τοκετού όλων των εν αναμονή επιτόκων της αίθουσας. 

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας

Screenshot 2021-01-22 at 10.33.05 AM.png