pms

Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS);

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (ΠΜΣ)  είναι μια ομάδα από συμπτώματα που συνδέονται με τον  εμηνορροϊκό κύκλο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 2 εβδομάδες πριν από την περίοδό σας (έμμηνος ρύση ή μηνιαία αιμορραγία). Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά την έναρξη της περιόδου. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και η επίδραση είναι  διαφορετική για κάθε γυναίκα. 

Για μερικές γυναίκες το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι απλώς μια μηνιαία ενόχληση. Για άλλες, μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να καθιστά δύσκολή την καθημερινή ζωή τους. 

Τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου εξαφανίζονται όταν σταματήσει η περίοδος, όπως  κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την εμμηνόπαυση.

Τι προκαλεί το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Οι αιτίες του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου δεν είναι σαφείς και γνωστές ακόμα, αλλά εμπλέκονται  διάφοροι παράγοντες . 
Ο κατάλογος των προτεινόμενων μηχανισμών για το ΠΜΣ είναι εντυπωσιακά μεγάλος,αλλά κανένας από  αυτούς δεν είναι ειδικός για να εξηγήσει την αιτία. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι το αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της έκκρισης στεροϊδών από τις ωοθήκες, οπιοιδών ενδογενών πεπτιδίων, νευρομεταβιβαστών, προσταγλανδινών και περιφερικών αυτόνομων και ενδοκρινών συστημάτων
Αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της περιόδου φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην  αιτιογέννηση αυτού του συνδρόμου . Αυτές οι αλλαγές των ορμονικών επιπέδων μπορεί να επηρεάσουν κάποιες γυναίκες περισσότερο από άλλες.    

Το άγχος και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, δεν φαίνεται να προκαλεί PMS, αλλά μπορεί να  κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων 
Κατανάλωση πολλών αλμυρών τροφών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.
Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, η οποία μπορεί να αλλάξει τη διάθεση σας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. 

Τα συμπτώματα του ΠΜΣ είναι ποικίλλα και μη ειδικά. Μερικά από αυτά παρατηρούνται και σε άλλες σωματικές διαταραχές. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε σωματικά και συναισθηματικά. Σε γυναίκες που παρουσιάζουν το ΠΜΣ σε έντονο βαθμό παρατηρούνται κυρίως συναισθηματικές διαταραχές.  Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν υπερευαισθησία, κατάθλιψη, ευερέθιστη και κυκλοθυμική τάση, άγχος, ένταση, φόβο απώλειας ελέγχου της κατάστασης και σύγχυση. Τα σωματικά συμπτώματα  περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνους, τάση στους μαστούς, πονοκεφάλους, πείνα και πρόβλημα  συγκέντρωσης.Οι γυναίκες που εμφανίζουν κυρίως σωματικά συμπτώματα, είναι λιγότερο πιθανό να εντάσσονται στην  ομάδα με σοβαρό ΠΜΣ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του PMS;

συχνά περιλαμβάνει τόσο σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως:

 • Ακμή
 • Πρησμένα ή επώδυνα στήθη
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Προβλήματα ύπνου
 • Στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια
 • Πονοκέφαλος ή πόνος στην πλάτη
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Πόνος στις αρθρώσεις ή μυϊκός πόνος
 • Πρόβληματα συγκέντρωσης ή μνήμης
 • Ένταση, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, ή ξεσπάσματα κλάματος
 • Άγχος ή κατάθλιψη

 

Πόσο συνηθισμένο είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο;

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εκτιμήσεων για το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS).Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εκτιμά ότι τουλάχιστον το 85 τοις εκατό των γυναικών που έχουν περίοδο έχουν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου ως  μέρος του μηνιαίου κύκλου τους. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν αρκετά ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται θεραπεία. Άλλες (περίπου 3-8%) έχουν μια πιο σοβαρή μορφή του PMS, που ονομάζεται προεμμηνορυσιακή διαταραχή με δυσφορία (PMDD). 

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με:

 • ηλικία από 20 με 40
 • τουλάχιστον 1 παιδί
 • οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
 • παρελθόν ιατρικού ιστορικού με επιλόχεια κατάθλιψη ή μια διαταραχή της διάθεσης

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη: 15:00 - 21:00

Τετάρτη: 15:00 - 21:00

Παρασκευή: 15:00 - 21:00

Πάντα μετά απο ραντεβού

Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας

book me button

Επικοινωνία

Αριστείδης Ν. Μάντακας

Φανερωμένης 5 & Αγαμέμνονος 13

Χολαργός - 15561 - Αθήνα

Τ:2155208452 - Φ:2118003471

Κ:6944770530 - Ε: iatreio@drmantakas.gr

 

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας